VI Национален ученически конкурс „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

В конкуренция с над 1000 конкурсни работи от цялата страна нашата ученичка Теано-Йоанна Кириллу от 10. д клас спечели трето място в категория „Есе“ в своята възрастова група в VI Национален  ученически конкурс
„Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“

За шеста поредна година бе проведен Националният ученически конкурс, обявен от Министерството на образованието и науката, Община Стара Загора и II ОУ „Петко Рачов Славейков“ – Стара Загора, и посветен на личността и делото на един от най-бележитите културни деятели на Българското възраждане – Петко Славейков. Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на деца и ученици на Министерството на образованието и науката.

Теано-Йоанна Кириллу от 10.д клас, под ръководството на Ирина Реджова, учител по български език и литература, извоюва трето място в престижната надпревара.

В есето си Теано-Йоанна утвърждава тезата, че в днешния космополитен свят за мислещия и търсещ човек Родината е пресечната точка между дома и чуждото.  Тя е постигнатото равновесие, спасението, начинът да открием родовата си идентичност. Пътят към непознатото е именно израз на потребността ни от завръщане при отечеството, друга възможност да опознаем по-добре родното и да се обединим в името на универсалните за човека ценности като справедливост и свобода – не само в нейния буквален смисъл, но и като свобода на духа и на мисълта.