30 години франкофония в България

В седмицата от 14 до 24 март дух на споделяне и любов към френския език обединява ученици и учители от ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ Благоевград. Отбелязваме 30 години от присъединяването на България към Международната организация на Франкофония като страна членка. 30 години, в които френският език се утвърждава като език на споделянето, като инструмент за социални връзки, достъп до гражданско общество, култура и солидарност.

В партньорство с Френски институт ученици от всички класове отбелязват тази годишнина, горди от факта, че са част от голямото франкофонско семейство. В инициативата на френското министерство на културата „Десет думи във всички времена“ (Dis-moi dix mots) умения по креативно писане на проза или поезия участваха ученици от 10, 11 и 12 клас.

Театрална трупа към училището, чийто ръководители са  госпожа Сейменска и Матилд Лент, представи постановката „Синята брада“ на театралните празници във Френски институт. Вълнение, емоции, съпреживяване, моменти на споделяне, които дълго време учениците ще помнят.

За поредна година ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ участва и в превърналия се в традиционен конкурс за превод на проза и поезия „Иван Иванов“, а ученици от 8 клас се запознаха с Франкофонията, изработвайки тематични табла и постери.

На 19 март в Пловдив се проведе националният кръг на олимпиадата по френски език, където бяха класирани 11 ученици от 8, 9, 11 и 12 клас. Стискаме палци за достойно представяне, но знайте, че вие вече сте сред най-добрите в страната!

Друг традиционен конкурс, в който ще мерят сили наши възпитаници е Plume d’or, международен конкурс в защита на френския език, който ще се проведе на 21 март.

Учителите по френски език Ваня Шумарова и Мария Хаджипетрова подготвят среща на партньорите в Италия по тема “Туризъм и природа” в рамките на  проекта Еразъм ” Образование и иновации за устойчиво бъдеще”.

Предстоят още две събития, за които ученици от гимназията се подготвят с френския преподавател Матилд Лент: конкурсът „Предизвикателството да четеш“, който тази година ще се проведе в София, а състезателната книга за 2023 г. е издание под формата на комикси и „Le choix Goncourt“- българският избор за присъждане на престижната награда, учредена от Френски институт в България под егидата на Académie Goncourt.

На всички франкофони желаем нови успехи, любов и търпение в изучаването на езика!

Bonne fête de la francophonie !

#MoisdelaFrancophonie

#Френски институт в България Institut français de Bulgarie