Ученици от нашето училище взеха участие в национален турнир за млади физици

Учениците от 10б клас на нашето училище Анита Кюрова, Милка Сгойчева, Михаил Димитров и Петя Стефанова взеха участие  в националния турнир на младите физици.  Националното състезание „Турнир на младите физици” е отборно състезание между ученици от средните училища. В него се оценява способността на учениците да решават изследователски научни проблеми, да представят решенията на тези проблеми в убедителна форма.

Състезанието се провежда под формата на “битки”, във всяка от които участват 3 отбора. Всеки отбор получава роля: Докладчик, Опонент или Рецензент. Във всеки етап от битката участва по един представител от всеки от трите отбора. Атмосферата е като на рицарски турнир, в който с честен дуел трябва да победи по-добрият.
Целта е да се провокира и повишава интереса на учениците от средните училища към физиката, да се съдейства за осъществяване на естествена връзка между училищата, университетите и изследователските центрове.

Домакин на състезанието тази година беше  МГ “Баба Тонка“ – Русе, където се състезаваха 8 отбора. Най-добрите участници от всеки отбор се включват в разширения национален отбор на България за млади физици. За наша гордост в  този отбор има представител на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ – Петя Стефанова. Тя заедно с още 9 участника ще бъдат подготвяни от национални консултанти по физика за международното състезание, коте ще се проведе  от 3 до 10 юли 2014 г. в Шрюсбъри, Великобритания.
Турнирът, известен още като Световна купа по физика (The Physics World Cup), е вторият по масовост и престиж международен форум за ученици от средния курс на обучение, с интереси към физиката.