УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ “АКАД. ЛЮДМИЛ СТОЯНОВ” – БЛАГОЕВГРАД, С КУПА ЗА НАЙ-ДОБРА ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

Театралната трупа на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ се завърна от гр. Варна с купа за най-добра поддържаща женска роля в лицето на Мария Мичева, ученичка от 12. а клас.
За поредна година театралите взеха участие в ХХIII издание на Националния конкурс за училищен театър на испански език, който е организиран от Отдел „Образование“ на Посолство Испания в България и е една от програмите за международно сътрудничество с най-дълга традиция както в България, така и в други държави от Централна и Източна Европа.
Общо 22 училища представиха своите постановки на сцената на Фестиваления и конгресен център – Варна.
Благоевградските ученици изправиха публиката на крака и обраха нейните овации с постановката „Селестина“ от големия испански драматург Фернандо де Рохас.
В героите на Рохас се превъплътиха: Селестина – Мария Мичева, Мелибеа – Василена Казалиева, Калисто – Йордан Лалев, Пармено – Марио Златков, Семпронио – Радостина Иванова, Елисия – Борислава Стоименова, Ареуса – Джулия Секулова, Лукреция – Александра Ангелова и майката – Мадлен Георгиева. За осветлението отговаряше Калина Мавродиева, а за озвучаването Мартина Минкова. Гримьор бе Кристина Георгиева, а режисьор и
корепетитор на постановката са учителката по испански език Катя Банскалиева и проф. д-р Гергана Дянкова от ЮЗУ “Неофит Рилски”.
Съставът на журито бе от представител на МОН и на Испанскато посолство, както и театрален критик.
Театралната група бе сформирана по Националения проект “Заедно в изкуствата и в спорта”, както и финансирана от него.
Учениците на ЕГ “Акад. Людмил Стоянов” ще изиграят спектакъла за втори път пред благоевградска публика на Фестивала на чуждите езици.
Също така ще вземат участие и във Втория национален фестивал за театрални постановки на чужд език „Словото – сила и необятност“, който ще се проведе във Велинград.
Съветникът по образователните въпроси към Посолството на кралство Испания у нас г-н Анхел Сантамария Барниола, впечатлен от артистизма, дикцията и високото ниво на владеене на езика, отправи покана към учениците от ЕГ и тяхната учителка да се включат в споразумението за образователен обмен между правителствата на Република България и Кралство Испания.