Участие в XXVII Фестивал за франкофонски училищен театър „Франкофонските сцени на България“, 20 април 2024 г. в Държавна опера – Варна

Много усмивки, огромна емоция и талант заляха залата на варненската опера, където ученически трупи представиха своите театрални пиеси. Фестивалът се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова и се организира от Алианс Франсез – Варна, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и Френския институт в България в партньорство с Държавната опера във Варна, IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ – Варна, и с подкрепата на община Варна. 

Осем трупи от ученици от българските гимназии представиха пиеси на тема „Другия“: ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, Велико Търново, 35 СЕУ „Добри Войников“, София, IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“, Варна, 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, София, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград, ПГРЕ „Г. С. Раковски“, Бургас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора, и ГПЧЕ „Симеон Радев“, Перник. 

Театралната група на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, се представи с пиесата „Задиг в изгнание“ по вариация на Волтер. 

Сюжет: 

Задиг, справедлив и добър млад мъж, е великият везир, много обичан от царя на Вавилон. Влюбен в кралица Астарта, той е осъден и трябва да избяга от града. Двамата влюбени преживяват трудни времена, преди да се срещнат отново при изненадващи условия… 

Нашите ученици, които участваха в пиесата, бяха от 9. и 10. клас, показаха изключителна отговорност и отдаденост на театралната сцена. Представянето им пред варненската публика предизвика много аплодисменти и заслужени поздравления. 

На фестивала, който нямаше конкурсен характер, младите франкофони от нашата гимназия получиха приз за оригиналност и креативност. 

Едно вълнуващо преживяване за нашите ученици беше работата им в театралните ателиета. В тези групи, ръководени от актрисите Ина Добрева и Светлана Герасимова, те намериха много приятели, откриха много добрина и послание за толерантност и доверие. 

С чувство на носталгия и с надежда за нови срещи нашата театрална група на френски език каза „ДОВИЖДАНЕ“ на своите приятели и „ДОСКОРО“ на Варна.