Участие в международна среща в гр. Крайова, Румъния

176

От 11.04 до 17.04.2018 г. се проведе международна среща по проект „Заедно за солидарна Европа“ по програма Еразъм+, в който нашата гимназия участва като партньор заедно с ученици от гр. Клайпеда, Литва и ученици от гр. Крайова, Румъния.

Представители от Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ бяха ученичките от 9 клас Кристина Попова и Борислава Ивановска и от 12 клас Кристина Траева, Нелина Христова, Надежда Петелова и Ива Костадинова и ръководители Любов Коджабашева и Александър Иванов.

През първия ден разгледахме гимназията „Карол I“, която е втора по големина в страната и бяхме приети от кмета на града.

По темата на срещата „За активна гражданска позиция“ представителите на трите страни работиха в ателиета: От мен към теб, за представяне на училището, града и страната пред участниците, Календар за солидарно честване на международни събития, Театър-форум, Обсъждане на резултати от социологическа анкета „Европа между солидарност и дискриминация“, проведена в училищата-партньори и други училища в съответните градове.

Бяхме на работна среща и в основно училище Йон Креанга, където голяма част от децата са от ромски произход.

Освен работата в ателиетата, имахме възможност да посетим различни културни институции и забележителности в Крайова – музея на изкуствата, музея Олтения, ботаническата градина, парка Романеску, областната библиотека.

Организирана беше и екскурзия с корабче по Дунав, по време на която разгледахме и манастирите Мракония и Св. Ана и гр. Северин.

Срещата завърши със спектакъл в училището по изкуства, в който участваха ученици от това училище и от гимназия Карол I.

От срещата в гр. Крайова ще запазим спомени за топлия прием и внимание, които ни съпътстваха през цялото време на престоя ни.

177

178

179

180