Урок по родолюбие

11Истински урок по родолюбие, изнесоха днес в Регионалния исторически музей в Благоевград, ученици от 12-ти клас на Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“. Музейният урок бе на тема: „Развитие на революционната идеология в Македония и Тракия през XIX в.“ и бе посветен на две бележити исторически годишнини-150-години  от първото отпечатване през 1866 г. на в. „Македония“ под редакцията на П.Р. Славейков и 120 години от Солунския конгрес на ВМОРО, с приемането на първите Устав и Правилник на организацията.

Целта е да опознаем историята на родния край и историята на нашата държава, благодаря на младите патриоти от гимназията, които ще ви покажат любовта си към българската история и своя истинския патриотизъм, който съм убедена ще се разпалва все повече и ще бъде предаден и на техните деца“, каза в началото на музейния урок Любка Гълъбова, преподавател по история в езиковата гимназия:

  Гост на събитието бе  краеведа Борис Сандански, който запозна аудиторията с малко известни факти относно създаването на революционните комитети в Кресненския край. Той получи като подарък, патриотичен плакат с образите на известни исторически личности, изработен специално за събитието от ученика Кирил Тренков.

Музейният урок се проведе в нетрадиционна среда, като представянето му премина с внесени фолклорни мотиви.

 „Благодарение на историята и уроците, които са ни завещали историческите личности, ние можем да направим правилна преценка за нашето бъдеще“- сподели ученичката Ралица Симеонова.

Историята дава поуки, които можем да използваме и днес. Ако се чете правилно историята и се извличат поуките, мисля че ще бъде полезно за всички ни“-категорична бе и уредничката в музея Елена Александрова.

Репортаж на Биляна Славчева

12    13