Състезание по реч и дебати

2

Отборът на благоевградското езиково училище „Акад. Л. Стоянов“ бе отличен с първото и най-престижно място за най-голям отбор с най-много спечелени награди в сътезанието по Реч и Дебати на фондация BEST (Bulgarian Speech and Debate Tournament- Български турнири по Реч и Дебати). То бе проведеното за трета поредна година в езиковата гимназия в Пазарджик- „Бертолт Брехт“. Състезателите на елитната благоевградска гимназия бяха 30. Те участваха в повече от 45 категории и взеха индивидуални призови места.

В надпреварата се включиха отбори от 22 училища от 17 български града. За първи път, в нея се включиха ученици от градовете Гълъбово, София и Петрич.

Треньорът на победителите е Емили Енкуист, която е участник в програма на Комисия “Фулбрайт” и Фондация „Америка за България“. Тя е един от 30-те помощник–учители по английски език, които са в България благодарение на сътрудничеството между Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и Фондация „Америка за България.”

Наградите на финалистите бяха връчени от спeциалните гости на церемонята за закриването: Анджела Родел и Рада Канева от Bulgarian-American Fulbright Commission.

До края на учебната година остават още три състезания, едно регионално в Бургас, в което се очаква да участват отбори главно от източна България, едно национално в Благоевград, чиито победители имат възможността да представляват страната ни в САЩ и едно национално във Варна.

Учениците на Емили Енкуист с нетърпение очакват предстоящите състезания и усърдно се подготвят, за да може отново да покажат, че са най-добрите.

5

1

3

4