Ало, Космос! Говори ЕГ- Благоевград!

Габриела Лазарова от 10е клас и Деница Чорева от 10в клас, под ръководството на учителя по физика Дамяна Грънчарова, спечелиха първо място и имаха уникалната възможност да получат отговор на въпросите си при директна видеовръзка с астронавтите от Международната космическа станция! Те бяха удостоени със сертификати и медали лично от посланика на САЩ – Херо Мустафа.

Вижте повече във видеата.Първо в Струма прес! Интервю с Габриела Лазарова „Ало, Космос! Говори България!“

32 деца от България на възраст от 6 до 19 г. бяха избрани в общонационален конкурс, за да имат възможността да зададат въпрос на астронавтите от Експедиция 65 на борда на Международната космическа станция – Марк Ванде Хей и Тома Песке.

Сред тях са и двете десетокласнички на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград Габриела Лазарова и Деница Чорева.

Ето какво сподели пред нас Габриела:

Благодарение на г-жа Дамяна Грънчарова, госпожата ми по физика и астрономия, успях да се запиша в конкурса. Заснехме видеата заедно и за наша радост избраха мен и Деница като част от 32-ата избрани сред 200 кандидати.

Струма Прес: Как се появи у теб интересът към космоса и защо реши да участваш в конкурса?

Габриела Лазарова: Интересът ми към природните науки е голям, имам желание в бъдеще да продължа да се занимавам с тях. Затова и реших да се включа в конкурса, който е една голяма стъпка в моето развитие. Космосът е необятност! В ежедневието си научаваме все повече за този така различен и интригуващ свят.

Струма Прес: Какво беше чувството да разговаряш с астронавтите? Искаш ли да бъдеш на тяхно място някой ден?

Габриела Лазарова: Фактът, че получих възможността да говоря с тези велики и смели хора, ме прави повече от щастлива. Това ме мотивира да продължавам да вървя по пътя на знанието. Благодарение на тази инициатива всички 32 успяхме да получим отговор на въпросите си, а аз с интерес слушах останалите. Събитието беше знаменито! Обогатихме се с нова и полезна информация от известни преподаватели и професори. Мога да бъда просто благодарна за получената възможност!

Струма Прес: Успя ли да се запознаеш с някой от другите участници, да обменните идеи и знания?

Габриела Лазарова: Да, запознахме се с едно момиче от Добрич, която от малка мечтае да стане космонавт. Тя е посещавала лагерите на Space Camp в Измир, Турция и в САЩ. Обменихме информация и ни даде съвети, ако случайно желаем и ние да се включим. Най-интересната среща беше с посланика на САЩ – Херо Мустафа, която пожела да се запознае лично с нас. Направихме си обща снимка и в знак на благодарност, че сме проявили интерес към конкурса и сме участвали, подари на всички победители монета с българската роза и маска с българския и американски флаг.

Въпросът, който зададе Габриела към астронавтите беше по какъв начин се прогнозират и изчисляват евентуални бъдещи случаи на опасност за нашата планета.

За мен беше голямо удоволствие да бъда част от това забележително събитие и да имам възможността въпросът ми да бъде одобрен от НАСА! Това беше нещо невероятно и мечтите се сбъднаха! Този шанс беше наистина уникален и за мен е гордост да срещна такива блестящи личности! ‘’ Продължавайте да посягате към звездите заедно! ’“, завършва възпитаничката на Езиковата гимназия.

В края на разговора с астронавтите, учениците бяха наградени от посланика на САЩ в София Н.Пр. Херо Мустафа и екипа на Атлантическия клуб с медал с надпис „До Международната космическа станция и обратно“.

С Габриела Лазарова разговаря Ваня Бахчиванова. 


Препечатано от https://www.strumapress.com/