Разловското българско въстание от май 1876 г.

Plakat 140godini

Под този надслов учениците от XI-те и X а, б, в кл. на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, Благоевград отбелязаха 140 год. от епичните събития през пролетта на 1876 год. Урокът бе организиран от преподавателя по история и цивилизация Любка Гълъбова и Елена Александрова – уредник в отдел „Българските земи XV – началото на XX в.“ в РИМ – Благоевград.

Идеята на организаторите бе в една нетрадиционна, извънучилищна среда, учениците да почувстват духа на отминалите години и да преживеят по-емоционално събитията от 1876 год.

Един от акцентите на урока бе подготовката на въстанието, избухнало на 7/19 май 1876 год. в Малешевско като Разловско въстание. Интересни и малко познати факти бяха изнесени от първата печатна история на Разловското въстание, автор на която е Коте Попстоянов, син на войводата поп Стоян Разловски. Учениците научиха, че по поръка на Димитър Беровски – другият водач на въстанието, двете солунски учителки от Сопот, баба Неделя Петкова и Станислава Караиванова, ушиват знамето на предстоящото въстание. То било изработено на червена подложка с изобразен на нея разярен жълт лъв, а на него пишело: „Македония“ и „Станете да ви освободя“.

Представени бяха интересни факти за жизнения път и учителските години на Райна Попгеоргиева, ушила знамето на Априлското въстание. Специално внимание беше отделено на участието на Георги Измирлиев /Македончето/ в подготовката на въстанието в Първи Търновски революционен окръг, където е помощник – апостол и военен инструктор.

Plakat 140godini   1

Катерина Прангова, ученичка от XI г клас, запозна присъстващите с есето си „От Батак съм, чичо…“, с което участва в Националния конкурс за есе под същия надслов и във възрастова група XI – XII клас бе отличена със специална награда. Браво, Катя! Гордеем се с теб, тъй като ти показа, че духът на Априлци е жив и България ще я има, защото поколенията искат да знаят, искат да помнят и свято пазят историята!

Елена Александрова представи културни ценности от фонда на музея по темата – образци експонатно оръжие, използвано от въстаниците през 1876 год., множество печатни издания от края на XIX иначалото на XX век, разкриващи въстанието в Малешевско, Дряновския манастир, Брацигово, подвигът на Ботевата чета и такива, отразяващи потушаването на Априлското въстание и последиците от него.

sn 15 large  sn 4 large  sn 7 large  sn 9 large   sn 10 large