Потомците на великите българи помнят

С изключително въздействащ и емоционален музеен урок ученици от 10. д клас на Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ и техният учител по история Любка Гълъбова отбелзаха 147-годишнината от Априлската епопея

 На 24 април 2023 г. Регионалният исторически музей в Благоевград отново отвори гостоприемно вратите си за любознателните и родолюбиви потомци на онези велики личности, на които дължим свободата си днес. В един  вълнуващ час по история ученици, учители и гости си припомниха за делото на Бачо Киро, Христо Ботев, Захари Стоянов,  Панайот Волов, Никола Обретенов, Райна Княгиня, Георги Бенковски, Георги Измирлиев.

Урокът на тема „Априлското въстание или „пиянството на един народ“ бе открит от д-р Елена Александрова – уредник в РИМ – Благоевград, и от г-жа Любка Гълъбова, а учениците от 10. д клас представиха под съпровода на възрожденска и патриотична музика основни моменти от подготовката, избухването и хода на Априлското въстание. Учениците демонстрираха пред своите гости не само задълбочени познания за историческите събития, но и артистични дарби в подготвения с много старание и ентусиазъм рецитал, с който развълнуваха своята публика. Сцената на РИМ – Благоевград бе озарена от патриотизма на младостта и от съвременния облик на Райна Княгиня, пресъздаден чрез пъстроцветна автентична женска носия, събрала колорита и богатството на многовековната българска традиция.

Гости на открития урок бяха ученици от 8.а, 8.б, 8.е клас и техните класни ръководители – Цветана Бошова, Юлияна Терзийска, Катя Балабанова, ученици от 11. клас, изучаващи профил „История“, родители, както и класният ръководител на 10. д клас – госпожа Ирина Реджова.

По време на урока учениците и техните гости имаха възможност да се докоснат до  експонати от фонда на музея – оригинални снимки на дейци на Априлската епопея, образци на оръжия и печатни издания.