НОВИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД НАС

egemblema

На 08.01.2024г в СТЕМ-кабинета на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ се проведе среща на учениците от профил биология 11. клас с  доц. д-р Виолета Вълчева, ръководител на лабораторията по молекулярна биология и микобактерии от департамент: Инфекциозна микробилогия към БАН и представител на София Тех Парк.

Учениците се запознаха с антимикробната активност на растителни екстракти, етерични масла и химични съединения срещу патогенни микроорганизми /Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans, Pseudomonas aeruginosa и др./. В процеса на разговор младите биолози съпоставиха микробиологични посевки от причинители на различни заболявания. Имахме възможността да подушим и разпознаваме екстракти от различни билкови растения /лавандула, розмарин, роза, мента и др./, да обогатим микроскопския си опит с препарати на прокариотни и еукариотни клетки, да наблюдаваме „коктейли“ от разноцветни смеси на вещества. Интерес предизвика натурален крем, създаден в лабораторния комплекс „Биофарма“.

Очакваме сътрудничеството ни с научни звена да продължи и в рамките на спечеления през тази учебна година проект за акредитация на нашето училище по програма Еразъм +, една от целите на който е да превърнем СТЕМ-центъра ни в изследователска лаборатория.