Националната седмица на четенето в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“

Първата инициатива в рамките на Националната седмица на четенето в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ срещна ученици от 12. клас с актьора Игор Дамянов

На 09.12.2019 година в Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, се състоя среща на ученици от 12. клас с актьора Игор Дамянов, който прочете пред дванайсетокласниците първа глава от една от най-българските книги – „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Срещата бе част от поредицата предвидени мероприятия в гимназията по повод Националната седмица на четенето и протече под наслов: „Да почетем българска класика с Игор“. Инициативата е във връзка с изпълнението на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността на Министерството на образованието и науката.

Интригуващ момент от срещата се оказа споделеният факт от живота на актьора, свързан с  Прилеп – родното място на Димитър Талев. Дядото на Игор, също роден в Прилеп, носи фамилията Талев. Така прочитът на касическия текст се оказа много лично и емоционално преживяване за нашия гост.

В края на срещата Игор отговори на въпроси за патриотизма, за любимите книги и любимите пиеси. Благодарим на Игор Дамянов за споделеното време, което ни потопи в магичния свят на българската класическа литература чрез наповторимото сливане между изкуството на словото и магията на актьорското майсторство.