Месец на франкофонията

Традиционно месец март отбелязваме в дух на споделяне и любов към френския език, който обединява ученици и учители от ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград, защото сме горди, че сме част от голямото франкофонско семейство. Благодарим за ентусиазма, с който нашите ученици се включиха в различните дейности, както и на нашите партньори в отбелязването на месеца на франкофонията.

  • Национално състезание по творческо писане Marathon d’écriture «Dis-moi dix mots », организирано от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) със сътрудничеството на Министерството на образованието, на Френския институт България и на Международната франкофонска организация.
  • Маратон “Щафета около света 2024”, който се проведе на 14 март. Това е мероприятие, което организира Френският институт и имаше за цел в рамките на един час да се пробяга разстоянието между България и Франция, което изчислено по въздух е общо 1878,89 км и е във връзка с предстоящите Олимпийски игри в Париж.
  • Международно състезание „Златното перо“ за ученици и студенти от франкофонските държави, организирано от Асоциацията за защита на френския език и Алианс франсез Благоевград.
  • Национално състезание „Предизвикателството да четем“, организирано от Френския институт България.
  • Музикално франкофонско междучасие.
  • Франкофонско рали с участие на ученици от 8в и 8г клас, съвместно с Алианс франсез Благоевград.
  • Национална олимпиадата по френски език, която се проведе в Бургас. Поздравления за достойното представяне на Карина Даниелова Терзийска и Габриела Венциславова Мадина /9в клас/, Натали Георгиева Боянова /9г клас/, Елина Димитрова Костадинова и Мария Павлова Попова /10г клас/, Дейвид Стефанов Стефанов /11в клас/, Мария-Юлияна Светославова Димчева /12в клас/, Деница Иванова Чорева /12в клас/, Симона Станимирова Йорданова /12 г клас/. Симона Йорданова /Отличен 6,00/ и Мария-Юлияна Димчева /Отличен 5,75 /са лауреати на Националната олимпиада по френски език, а Елина Костадинова е трета в съответната възрастова група.
  • Ученици от 12в клас завоюваха първо място във Франкофонски куиз, а най-младите франкофони на ЕГ се включиха във Франкофонско караоке, организирано от Френския институт България.

Подготовката и провеждането на франкофонските инициативи се осъществява и с активното съдействие на стажант-учител от Франция – Леа Венсан, за което й благодарим!

Френски институт в България Institut français de Bulgarie

#FrancophoniesEnBulgarie #MoisdelaFrancophonie 

Association des professeurs de en en français

Alliance française de  Blagoevgrad