Международни изяви

Международни изяви на ученици:

Участие в международна младежка конференция в гр. Торино, Италия на тема:”Олимпийският дух и възпитание в толерантност и демократични ценности” (5- 10 февруари 2006 г.)

На международни състезания по математическа лингвистика през 1988 г. Константин Стоев получава златен медал, а Йордан Динов и Александра Скендерска-сребърни.

През 1993 година Силвия Стайкова от подготвителен “В” клас се класира на конкурса от френското списание “La Bouguine” за завършване на разказ.

През същата година в Езикова гимназия “Акад. Л.Стоянов” се провежда франкофонското състезание” Кangorous”, на което училището ни е домакин. На първо място се класира нашата ученичка Надя Николова, което й осигурява участие в летен семинар в Париж.

В международен конкурс, организиран от външното министерство на Франция, за написване на есе на тема “Франция-98 – купа на един цял свят” на финалния кръг достига Мирослава Георгиева от 10 Г клас като един от 5-те финалисти и печели пътуване във Франция. Същата година Мирослава спечелва и втора награда на Европейския конкурс по френски език. На този конкурс отлично се представя и Румяна Козарева, наградена във Френския културен център. Елена Димитрова и Юлия Даскалова получават едномесечна стипендия за Германия през 1993г. Величка Заркова и Мария Костуркова спечелват лятна стипендия за Германия като резултат от отличното им представяне на олимпиадата по немски език през 1999г.

Калоян Халачев, вече студент в Германия, успява да създаде отличен имидж на училището ни като координатор за младежки лагери. Поканата за участие в Гюнтерсберге с негова помощ дава възможност на 12 ученици от 8 клас на ЕГ с ръководители Росица Славова и Радка Тодорова да участват в международния лагер в Германия с мото „Приключението на Европа за децата от света”. В продължение на 10 дни нашите осмокласници имат възможност да покажат езиковите си умения, спортни възможности, както и да покажат древния ни фолклор чрез песни и танци.

Международни изяви на учители:

Красимира Топузова е сътрудник на Британския съвет, съавтор на новата програма за преподаване на английски език към Министерство на образованието. Специализирала е в университета “Стредклайд” в Глазгоу- Британистика. Автор е на дистанционен курс за обучение на преподаватели по английски език за повишаване на квалификацията им. Автор е на публикации в сп. “Чуждоезиково обучение” и в Англия. Участва в международни конференции с доклади в Англия, Португалия, Хърватия и България. Има награда “Свети Климент Охридски” за заслуги в образованието.

Лиляна Ризова (френски език и литература) има квалификации в университета в Гренобъл; в Центъра за приложна лингвистика в Безансон, Франция; едномесечен курс в Белгия-гр. Намюр(1993г.) и гр. Лувен-ла- Ньов (2002г.); следдипломна квалификация в СУ “Св. Климент Охридски”; към Френски Институт-София и ИУКУ-гр. София и Варна; двегодишно дистанционно обучение  към Френския институт  за използване на новите технологии (Интернет) в обучението по френски език. Работи по европейски проект за междуучилищно партньорство по програма „Коменски”. През 2006 г. спечелва стипендия за участие в квалификационен методически курс в Париж, Франция, по проект на Национална агенция “Сократ”.

Преподавателят по философия Росен Ангелов е доктор по социология, автор на книгите “Политическите митове и реалности” и “Вирусите на робството”; на статии и коментари в сп. “Философска мисъл”,“Философска алтернатива”, “Инсайт” и др. Участва в създаването на учебници за студенти. Под негово ръководство работи училищният клуб “Дебати”. Преводач е от английски език на 12 книги, сред които на Ерих Фром, Хърбърт Спенсър, Джон Дюи и други, както и на “Кюрдски легенди, митове и приказки”.

Росица Славова(биология на немски език) е поканена като лектор в училището в гр. Базел, Швейцария, където прави силно впечатление с перфектната си работа   като педагог.

Повечето от преподавателите по езици в гимназията са преминали специализации в престижни европейски градове.