Заключителната среща по проект „Еразъм“ на тема: „Природата и роботите – в търсене на равновесие между екосистемите на животните и човека“

В периода от 8 до 12 май 2023 г. в гр. Гранолерс, Испания, се проведе заключителната среща по проект „Еразъм“ на тема: „Природата и роботите – в търсене на равновесие между екосистемите на животните и човека“. Домакин на събитието бе Средно училище „Карлс Валбона“ – координатор по проекта. Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ бе представена от 11 ученици от различни випуски и паралелки. Заедно с представителите на училище по природни науки и езици „А. М. Де Карло“, Неапол, Италия, и учебното заведение домакин нашите ученици обсъждаха и представяха начини за това как да се предотврати намесата на животински видове, в частност дивите прасета, в екосистемата на човека.

В област Каталуня и особено в гр. Барселона дивите прасета създават неудобства за жителите, тъй като в търсене на храна те се придвижват все повече към градските райони и това притеснява хората.

Наред със същинската дейност по проекта участниците разгледаха забележителностите на гр. Гранолерс и бяха посрещнати и приветствани от кмета на града.

В един от дните бе организирана еднодневна екскурзия до малкото средновековно градче Бесалу, известно със своите калдъръмени улички, древни каменни сгради, арки, балкони с цветя и ресторантчета с гледка към реката. Учениците посетиха и изключителния театър-музей на популярния испански художник Салвадор Дали в красивото градче Фигерес.

Последният ден бе посветен на слънчевата Барселона, където учениците от Италия, Испания и България посетиха емблематичната катедрала „Саграда Фамилия“, проектирана от известния архитект Антонио Гауди, и стадиона на ФК „Барселона“, където в продължение на години е играла футболната легенда на България – Христо Стоичков.