Езикова гимназия ,,Академик Людмил Стоянов“ посрещна представители на фондация ,,Конрад Аденауер“ в България и на Посолството на ФРГ

На 28.02.2024 г. Езикова гимназия ,,Академик Людмил Стоянов“ посрещна представители на фондация ,,Конрад Аденауер“ в България и на Посолството на ФРГ. Официални гости на събитието, което бе под надслов „Единство в многообразието“, мотото на Европейския съюз, бяха директорът на фондация „Конрад Аденауер” България –  Норберт Бекман-Диркес, Димитър Станишев – бивш възпитаник на училището и служител в политическия отдел на Посолството на Федерална република Германия, Мартин Стоянов – изпълнителен директор на „РЕСЕКО България“, Мария Чакърова – научен сътрудник във фондация „Конрад Аденауер“, Симона Николова – експерт в „РЕСЕКО България“ и студент в специалността „Политология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В голямата аудитория на училището се проведе дискусия с учениците от 10., 11. и 12. клас, изучаващи немски език, на тема „Партньорство и сътрудничество на България и Германия в области като образование, културен обмен, екология и професионално развитие“. Модератор на срещата бе Ута Славкова – преподавател по немски език в гимназията и носител на езика. По време на дискусията бе поставен акцент върху ръководните принципи на фондацията като свобода, справедливост и солидарност. Обсъдени бяха и въпроси, свързани с укрепването на европейската интеграция, развитието на изкуството и културата.

Събитието протече в приятна и непринудена атмосфера, а учениците показаха заинтересованост, като получиха покана от Нордберт Бекман-Диркес и от Димитър Станишев да посетят представителството на фондация ,,Конрад Аденауер“ в София, както и Посолството на Република Германия. Срещата приключи с обещание за бъдещо ползотворно сътрудничество по смисъла на европейската ценност „Единство в многообразието“.