Една полезна среща

egemblema

На 07.06.2024 година се проведе среща дискусия с поета Йорг Берних и ученици от немските паралелки (11.Д и 11. Е клас) под ръководството на госпожа Ута Славкова, учител по немски език. Срещата се организира със съдействието на Фондация „Конрад – Аденауер“.

Представителят на Фондацията подари на учениците двуезично издание на избрани текстове от писателя.

Немският писател беше изключително възхитен от отличните познания по немски език на учениците. Впечатлиха го и уменията им за критическо мислене, синтез, анализ и водене на дискусия. От своя страна, единадесетокласниците на Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ бяха заинтригувани от творбите на господин Берних и неговото автентично и открито събеседване и участваха активно в дискусията. Учениците умело разшириха обхвата на дискусията във връзка с интерпретации на лириката на поета с актуални обществени въпроси, възникнали по време на ученическите им проекти по програмата за Немската езикова диплома DSD II.

Посещението в ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ продължи със среща разговор с господин Берних и благоевградски писатели. На срещата, която се проведе в дирекцията на училището, присъства и Теодора Димитрова: старши учител по български език и литература и възпитаник на гимназията.

Тези инициативи бяха част от отбелязването на 40-годишнината на Езикова гимназия.