Двама ученици на Езикова гимназия отличени със стипендии „Венета Тумбева“ и „Маргарита Шандарова“

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и по повод 40-годишнината от основаването на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград, д-р Йордан Тумбев, председател на фондация „Венета Тумбева“, инициира връчването на две едногодишни стипендии за изявени възпитаници на гимназията. Стипендиите имат за цел да насърчат и подкрепят ученици с интереси в областта на математиката и информационните технологии, както и в сферата на литературата и хуманитарните науки.

С решение на Педагогическия съвет на Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ бяха избрани учениците Ивана Ликова от 11. д клас, която получава стипендия „Венета Тумбева“ за постижения в областта на информационните технологии и Атанас Тюфекчиев от 11. б клас, който е отличен със стипендия на името на Маргарита Шандарова за постигнат висок резултат в национален литературен конкурс и интереси в областта на хуманитаристиката. Ивана Ликова участва и печели награди в редица национални конкурси по информационни технологии, информатика и визуални изкуства в категории „Интернет приложения“ и „Уеб сайт“, а Атанас Тюфекчиев е победител в престижен национален конкурс за есе, посветен на 300 години от рождението на св. Паисий Хилендарски, обявен от РУО – София-град.

Венета Тумбева и Маргарита Шандарова са сред първите учители по математика и български език и литература в гимназията, запалили огъня на знанието и духовността в сърцата на няколко поколения. Пожелаваме на Ивана и Атанас много бъдещи успехи, да бъдат достойни носители на отличията и да съхранят любовта към науката.