Да построим днес нашия европейски град на бъдещето

101

От 11.03 до 16.03.2018 г. в ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ се състоя международна среща по проект „Да построим  днес нашия европейски град на бъдещето“ по програма Еразъм +. Темата на срещата бе „Мястото на културата и изкуството в града на бъдещето“.

Гости на гимназията бяха ученици и учители от Румъния, Испания и Франция и представители на организациите „Льо Гран Бивуак“ и Съвета на архитектите от Савоя, Франция и на екоселището Йортсьой, Дания.

От гимназията в срещата участваха ученици от девети, десети, единадесети и дванадесети клас. В програмата бяха включени ателиета за изработка на мартеници и картички за първа пролет, изучаване на български народни танци, работа по макета на бъдещия град. Гостите бяха запознати с културните институции в Благоевград и посетиха читалището, музея, Американския университет. Бяха организирани посещение на църквата в с. Добърско, наблюдение на ритуала Феруглица в с. Горно Драглище и посещение на операта Рейнско злато в София.

В заключителния спектакъл, който особено впечатли гостите, бяха включени сценки по произведения на Йонеско и Андерсен и песни на испански и френски в чест съответно на румънските,  датските, испанските и френските ни партньори, а българската страна беше представена със сценка за археологическите и историческите паметници в региона. Заслуга за изключителния успех на спектакъла имат нашите талантливи ученици и техните учители г-жа Пашова, г-жа И. Георгиева, г-жа Шумарова, г-жа Габерска и г-н Й. Иванов.

Ръководството на гимназията и организаторите на проекта благодарят за достойното представяне на всички ученици в срещата.

98

102

103

104

106

107

108

99

105

100