ДА ОПОЗНАЕМ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ

1

На 25. 04. 2015 г. ученици от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, гр. Благоевград /IXВ, XВи XЕ клас/, с ръководители Любка Гълъбова и Елза Маламова, проведоха екскурзия до Цари Мали Град. Целта, която си поставихме бе образователна – запознаване с уникалната по своята същност римска крепост в България, която е единствената с рав и вал. Пътуването до с. Белчин, където се намира Цари Мали Град, си заслужава.

Влизайки в крепостта посетителите се пренасят в света на късната античност и се потапят в ежедневието на цивилното население от периода. Учениците видяха експозиция от римски военни доспехи, стенобитни уръдия, както и други възстановени оригинални артефакти като подкови, звънци, нашийници, реконструкции на ежедневното облекло на местното население, на вертикален тъкачен стан, множество накити и копчета. Запознаха се и с древни занаяти по нашите земи като монетосеченето. Монетите са най-многобройните находки от крепостта, а една от най-впечатляващите е бронзова монета – МИНИМА на императрица Гала Плацидия.5

Интерес предизвика изцяло реставрираната средновековна църква „Св. Петка“, която е част от комлекса, възрожденската църква „Св. Апостол Петър и Павел“, както и Етнографският музей в с. Белчин.