„Дакота“ събра заедно Перо от випуск 2012 с ученици от 8. и 9. клас

В навечерието на 40-годишния юбилей на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, който ще протече под наслов „Заедно сбъдваме мечти“, театралното изкуство събра заедно бившия възпитаник на гимназията Петър Петров – Перо от випуск 2012 с ученици от 8. и 9. клас. Повод за тази емоционална среща бе гостуващата на благоевградска сцена трагикомедия „Дакота“ на испанския писател Жорди Галсеран. Постановката е режисьорски дебют на Перо, който е познат на публиката като актьор от моноспектакъла „Морфин“, филма „Шекспир като улично куче“, сериалите „Братя“ и „Пътят на честта“. Завършил е актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Иван Добчев в НАТФИЗ.

В спектакъла на младия режисьор като в криво огледало се отразяват обсесиите на модерния човек, вглеждащ се в себе си до степен на маниакалност, при което не успява да разчете вярно сигналите, които му изпраща Вселената. Отразяват се и някои от откритите рани на днешния свят – тероризмът, масовите убийства, мигрантската криза, ксенофобията, отчуждението. Колкото и страшни да са те, представлението ги интерпретира с намигване и хумор, които правят непосилната тежест на битието поносима.

Перо бе изключително развълнуван от срещата с настоящите ученици на гимназията, а те, докоснати от дълбоките екзистенциални посланията на пиесата, с нетърпение очакват следващата му изява.