Прекрасна изненада

324

На 10 май Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ отбеляза тържествено 35-годишнината от създаването си. След приказния концерт, организиран от екип от учители и ученици, начело с преподавателя по български език и литература госпожа Ирина Реджова,  празникът продължи с официална вечеря. Там ръководството и учителите получиха прекрасна изненада. Зрелостниците от випуск 2019 подариха торта за „рождения ден“ на любимата им гимназия. Подаръкът беше поднесен с разтрогващи думи на признателност, които очароваха учителския колектив.

Екипът на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ изказва своите сърдечни благодарности на зрелостниците за оригиналния подарък и им желае здраве и бъдещи успехи.

Национална олимпиада по астрономия

323

В град Стара Загора на 20. и 21. април се проведе XXII национална олимпиада по астрономия. Езикова гимназия  и град Благоевград бяха представени от Нели Иванова Димитрова, 10. „е“ клас, която участва в националния кръг за четвърта поредна година. В конкуренцията на още 28 деца Нели се класира 12.

Пожелаваме й бъдещи успехи!

ХХI Национален ученически празник “За хляба наш...”

321

Първо място за научна разработка на национален конкурс, завоювано от наша ученичка

Катерина Пешева от Хг клас завоюва първо място за научна разработка в рамките на ХХI Национален ученически празник “За хляба наш...”, който се проведе на 19 и 20 април в Благоевград. Тя представи  проекта си “Отдалеко, за да е леко...”, чрез който популяризира знанията и изследванията си в областта на сателитните технологии и тяхното приложение в зърнопроизводството в България и света. Журито беше впечатлено от новаторската тема, задълбочената научна подготовка в областта на природните науки и информационните технологии и презентационните умения на нашата ученичка.

Желаем и нови научни върхове!

322

Ден на химията

320

С ден на химията бе отбелязана 150-тата годишнина от създаването на Периодичната таблица и 185 години от рождението на създателя й Дмитрий Менделеев. В събитието, организирано от катедра „Химия“ и с участието на Съюза на химиците в България и РУО-Благоевград,  се включиха ученици от Благоевградска и Кюстендилска област, студенти и преподаватели.

Младите химици се запознаха с живота и делото на Менделеев, а сред изненадите бяха викторина, състезание с постери и провеждане на химични експерименти. Най-добрите си тръгнаха с награди и запленени от магията на химията.

10д клас от Езикова гимназия "Акад.Людмил Стоянов" беше част от този празник, като ученичките Гергана Георгиева и Симона Бояджиева получиха специалната награда в категория "Мултимедийна презентация" на тема "Значението на атомите на химичните елементи за живота ни". Поздравления за двете ученички и пожелания за още успехи!

Конкурс за превод

EGemblema copyВъв връзка с 35 годишнината от създаването на нашата гимназия бе организиран конкурс за превод на откъс от произведението „Мехмед Синап“ на патрона на гимназията академик Людмил Стоянов.

Преводът на художествен текст изисква усъвършенствани езикови компетенции, поставя семантични предизвикателства пред преводачите и изисква да се предадат не само думичките, но и смисъла на това, което езикът носи в себе си като богатство. Като мост между народите и културите, през който преводачът ни превежда, той е начин да се съхраним, да покажем и да обогатим духовно националната си идентичност.

Текстът в историческата повест „Мехмед Синап“ е изпълнен с думи, които идват от далечно и непознато минало за днешните възпитаници на Езикова гимназия. Въпреки това, ученици от десети и единадесети клас се впуснаха в предизвикателството да участват в конкурса като покажат своите езикови компетенции. Най-добри преводи са на:

Радостина БИКОВА от Х  клас – на английски език - Изтегли от ТУК

Гергана КОМСИЙСКА от Х  клас – на немски език - Изтегли от ТУК

Рая ГЕОРГИЕВА от XI клас – на френски език - Изтегли от ТУК

Изказваме благодарност за организирането на конкурса и на учителите Ивалина Георгиева по английски език, Хелга Узунова по немски език и Мария Хаджипетрова по френски език.

 

Iнтернационален франкофонски театрален училищен фестивал - Стара Загора, 2019

318
От 11 до 14 април 2019 ученици от "Езикова Гимназия акад. Людмил Стоянов" от 8. клас (Мира Петрова и Мартина Генова), 9. калс (Бояна Иванова, Димитрина Белниколовска и Калина Стойчева)и 10. клас (Мария Божинова,Теменужка Тодева,Татяна Сапунджиева, Таня Танушева и Виктория Станкова) взяха участие в интернационалния франкофонски театрален училищен фестивал в Стара Загора. Ръководител на театралната трупа бе Жулиана Макдуи.
 
Ученичките работеха усърдно на пиесата си "Harmonie pilote". Тя бе представена на 13 април събота в Кукления театър на Стара Загора. Участваха ученици от София,Варна,Стара Загора,Ловеч и Бургас.
 
Младите таланти ,освен че се върнаха с безброй хубави спомени, донесоха награда за "най-добра актриса",спечелена от Мария Божинова. В миналогодишното издание на този фестивал Езиковата спечелила "млад талант" от Татяна Сапунджиева.
319

Национален кръг на олимпиадата по география и икономика

317

Национален кръг на олимпиадата по география и икономика
12-14 април 2019 г., град Видин

Рая Янек Георгиева, ученичка от XIг клас в Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ участва в XV национална олимпиада по география и икономика. Нашата ученичка беше представител на област Благоевград във възрастова група X-XII клас.

УСПЕХ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФРЕНСКИ ЕЗИК 2019

316

За поредна година резултатите на националния кръг на олимпиадата по френски език, проведен на 23 март 2019 в гр. Плевен, ни изпълниха  с гордост. Две ученички от XII клас получиха отлични оценки

 МАРИЯ ГЯУРСКА -Отличен 5.75 – ХIIв и ИВАНА БОЯНОВА – Отличен 5.50- XIIг

Поздравления и за останалите 15 ученици от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, взели участие в Националния кръг на олимпиадата по френски език и достойно защитили името на гимназията!

Пожелаваме им бъдещи успехи!

Благодарим на преподавателите по френски език за всеотдайния им труд!

НАГРАДА ОТ МАРАТОН ПО ПИСАНЕ

315

С особена гордост добавяме още едно постижение към многобройните пожънати успехи от възпитаник на ЕГ „ Акад. Людмил Стоянов“,

Трето място в национален мащаб на Маратон по творческо писане завоюва

АНЕЛИЯ КОЛЕВАXIIв

Традиционният конкурс по творческо писане, „Marathon d’écriture“, се проведе през м. март – месеца на Франкофонията, по инициатива на Асоциацията на преподавателите по френски език в България в партньорство с Френски институт в България. Избраната тема беше цитат на Волтер „Писането е живописта на гласа“. Участниците имат 4 часа, за да създадат творба, включваща  задължително 10 предварително посочени думи. Това  събитие е повод да се подчертае креативността на учениците в рамките на инициативите  през Месеца на Франкофонията. 

„Ледена любов“

311

С много силна емоция и завладяващ разказ проф. Пимпирев запозна учениците от ЕГ“ Акад. Людмил Стоянов“ с антарктическите си експедиции и работата на своя екип. Срещата бе проведена на 17.04.2019г., в навечерието на отбелязване на 35 години от основаването на ЕГ, с ученици от 9 и 10-те класове. С голям интерес и внимание бе изслушан разказа на нашия полярен изследовател. Бяха показани уникални снимки, а учениците се запознаха с много интересни факти от живота на полярниците, техните изследвания и наблюдения.

На срещата присъстваха старши експерт по обществени науки към РУО Благоевград г-жа Текерска и проф. М.Русев, председател на УС на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.

312

313

314

ВИКТОРИНА, ПОСВЕТЕНА НА 35-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЕГ „АКАД. Л. СТОЯНОВ“

306

На 11.04.2019 в аудиторията на ЕГ се проведе викторина, послучай юбилея на училището. Тя бе организирана от двете английски паралелки 8а и 8б под ръководството на г-жа Красимира Топузова.

Целите на викторината бяха образователни, възпитателни и развиващи:

а) Образователните цели включваха: запознаването на новоприетите осмокласници в ЕГ с нейния патрон – акад. Л. Стоянов и създаването в тях на нагласа за принадлежност към училище с достойна история и традиции.

б) Възпитателните цели бяха ориентирани към създаването на чувство на родолюбие и привързаност към своето училище, както и мотивирането на новодошлите осмокласници да участват в общоучилищни форми на изява.

в) Развиващите цели бяха насочени към разкриването на творческия потенциал и талант на учениците, както и създаването на умения за презентиране пред голяма аудитория.

Викторината се проведе в 3 кръга: презентиране на мултимедиини презентации на английски език за патрона на училището; писане на акростих на български език по едноименното стихотворение „Родина“ на Л. Стоянов; съставяне на пожелания на англ. език за празника на училището и оцветяване на празнични торти.

Викторината се отличаваше със своя интерактивен характер, тъй като съдържаше дейности, насочени към активното участие на публиката и раздаване на награди за публиката.

Журито на викторината включваше преподаватели по английски език, български език и информационни технологии от нашето училище – г-жа Д. Чилева, г-жа М. Султинова и г-жа Б. Танчева. Озвучаването бе организирано от г-н Йоан Иванов.

Бяха присъдени много награди за всички отбори по различни категории. За цялостно участие бе награден отборът на 8а клас.

Гости на викторината бяха всички осмокласници от новия випуск на гимназията. Почетни гости бяха директорът на училището, г-жа Т. Попова, която откри тържествено събитието и заместник-директорът, г-жа Гаврилова, която направи много фотографии.

307

308

309

310

Връзка с нас

Може да се свържете с нас по телефона или по имейл.

  • Телефон: +359 73 83 12 81

Последвайте ни

Може да ни откриете и в социалните мрежи. Последвайте ни.