Работилница за добро

62

63

Успехи на наши ученици в билингвално франкофонско обучение

3Г-жа Попова връчва сертификат за билингвално франкофонско обучение на учениците
Нелина Христова от 12 Г клас, защитила теза по физика,
Ина Манолова от 12 В клас, защитила теза по история и
Гергана Секулска от 12 В клас, защитила теза по физика.

Принос за успешното представяне на изпита на учениците имат  г-жа Дамяна Грънчарова – учител по физика, г-жа Антоанета Сейменска – учител по история и г-жа Любов Коджабашева – учител по френски език.

2

 

По-сигурен сайт с HTTPS и SSL сертификат

banner 772x250

От днес, 26 октомври 2017 г., основният сайт на Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" ще бъде по-сигурен чрез криптирана връзка и SSL сертификат. Предвид последните тенденции и нуждата от защита на информацията, ние следваме стъпките и правим всичко, за да може Вие да се чувствате сигурни в интернет пространството. Поетапно ще въведем защитата за всички сайтове, предлагащи услуги към Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов". Възможно е временно прекъсване при работата на някои от сайтовете.

Screenshot 1

А по-долу може да видите малко информация за HTTPS и SSL.

Планът на Google за по-сигурен Уеб се осъществява поетапно, като ключовият инструмент в него е уеб браузърът Chrome. Следващата фаза от маркирането на HTTP като несигурен елемент на Уеб е обявена. От октомври тази година, във версия 62, уеб браузърът Chrome ще показва предупреждението „Not Secure“ пред адреса на всяка HTTP страница, която има форма за попълване, независимо дали е за логин, коментари, обратна връзка или друго. Досега тази индикация се показваше само на HTTP страници, които имат форма с поле за парола или кредитна карта.

Chrome v.62 ще показва предупреждението „Not Secure“ пред адреса на всяка HTTP страница с форма за попълване.

https://blog.superhosting.bg/wp-content/uploads/2017/09/google-chrome-55-https-everywhere-http-login-note-01-300x20.png 300w" sizes="(max-width: 552px) 100vw, 552px">

Mozilla Firefox също

По стъпките на Google към „HTTPS everywhere“ вървят и други големи компании. Mozilla също има план за изоставяне на несигурния HTTP в своя уеб браузър Firefox.

От версия 51 Firefox показва нотификация със задраскан катинар в адресната лента, когато страницата е по HTTP и на нея има форма за логин.

А от версия 52 Firefox показва много видимо предупредително съобщение в полетата на формите за логин, които са на страници по HTTP. Заедно с това се показва и иконката със счупен катинар.

Следващата стъпка в Chrome и Firefox

Google и Mozilla описват една и съща крайна стъпка в плана им за изоставяне на несигурния HTTP – уеб браузърите ще маркират в червено всяка една HTTP страница, независимо какво има на нея.

Firefox ще показва задраскания с червено катинар на всяка HTTP страница.

А в Chrome ще се вижда сигнален червен триъгълник и текст „Not Secure“.

И ако досега посетителите на един HTTP сайт не са обръщали особено внимание на адреса му, след като той грейне в червено няма начин да не го забележат. Това със сигурност ще предизвика дискомфорт у някои посетители и склонност за избягване на „белязания“ сайт. Множество HTTP сайтове ще загубят доверието и вниманието на посетителите си, особено ако са онлайн магазини или такива, опериращи с чувствителни потребителски данни.

За щастие този момент все още не е настъпил и всички HTTP сайтове още имат време и възможност да преминат към HTTPS (и HTTP/2).

HTTPS (+HTTP/2)

 • Защита на потребителите.
  Сигурната връзка по HTTPS защитава данните на потребителите от прихващане и подправяне. Това е особено важно и нужно за дейности като онлайн банкиране, онлайн пазаруване, онлайн комуникация и други.
 • Защита на сайта (името, бизнеса).
  Сигурната връзка по HTTPS между посетителя и уеб сайта защитава самия сайт, като не позволява трети лица да го видоизменят преди да е достигнал до уеб браузъра на посетителя.
 • По-добри позиции в резултатите на Google.
 • Изграждане на доверие и чувство за сигурност у потребителите.
  Всички уеб браузъри ще означат сайта като сигурен, като добавят към адреса му приятна зелена иконка и текст, който действа успокояващо и печели доверието на всеки посетител.
 • Сайтът ще се зарежда по-бързо.
  HTTPS ще позволи връзката между посетителите и сайта да работи с по-новия и по-бърз протокол HTTP/2.

Балкански шампион по ММА

61

Венцислав Сотиров от 12 Г клас стана балкански шампион по ММА при юношите в категория до 77 килограма. Титлата той спечели на национална надпревара в столицата на Албания – Тирана. 17-годишният младеж тренира в школата „Ипон“ – Благоевград  само от година и половина и вече е балкански шампион. Венци успя да стигне до първото място благодарение на силна воля, решителност и добра подготовка. Той е бивш боксьор и от една година се занимава с ММА и бразилско джиу джицу.

Венцислав се изправи на ринга срещу двама бойци. В първата среща, той победи уверено италиански състезател, а във втората разби надеждите на българин.

Следващия месец, на 11 .11. Венцислав ще вземе участие в международен турнир по бразилско джиу джитсу, който ще се проведе в Монтана. Там той ще играе и при юноши и при мъже.

Да пожелаем успех и още много медали!

Ден на Европейските езици

60

На 26 септември Езикова гимназия отбеляза Деня на Европейските езици. Госпожа Попова по традиция официално връчи сертификатите на Кеймбридж на успешно положилите изпит за нивата - Б2 и С1. 

Участие на наши ученици в Еко лагер 2017

57Моника Митова от X б клас спечели първо място в конкурса за есе на тема „Другият през моите очи“.

От 10 до 13 септември в Панагюрище се проведе  Еко лагер 20017, в който участие извоюва и отбор на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“. Квотата за участие спечели разработката на Моника Митова от X б клас, а темата на конкурса бе „Другият през моите очи“. Конкурсът се организира за поредна година от Център за развитие на човешките ресурси и информационен център „Европа директно“ и е насочен към училищата в България, работещи по европейски проекти, като целта е насърчаване на толерантността, разбирателството и разнообразието. Участниците в отбора – Моника Митова, Инна Хайтова, Богомила Велева от X б клас и Йоана Георгиева от XI а клас, както и техният ръководител Ирина Реджова, имаха възможност в рамките на еко лагера да участват в обучение по арт фотография, както и E-safety чрез eTwinning.

 

58

59

Важно! Информация за ученическите униформи

egemblemaМагазинът за ученическата униформа на Езикова гимназия се намира на адрес: гр. Благоевград, ул. "Стефан Стамболов" 51Б. Работното време е всеки делничен ден от 9.00 до 19.00 ч. 

Призово място за наша ученичка в национален литературен конкурс

53

 

Борислава Ангелова от 9 „д“ клас спечели първо място в националния литературен конкурс на тема: „Ти го чакаш от години цяли - / чудото дохожда всеки час“, обявен от 105. СУ „Атанас Далчев“, гр. София. Освен с почетна грамота, Борислава бе отличена и с предметна награда.

Грамоти за участие в конкурса получиха още Моника Митова от 9 „б“ клас и Любослава Василева от 9 „г“ клас.

Национален технологичен фестивал "СофтУни ТехФест"

52

Отборът Creative Multiverse, съставен от Георги Мутафчиев и Асен Георгиев - ученици в 10-ти клас на Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов", спечели почетното трето място на националния технологичен фестивал "СофтУни ТехФест", организиран от Софтуерен Университет. До финал на състезанието бяха допуснати 12-те най-добри отбора, от които бяха излъчени тримата победители. Запознайте се с проекта, с който Георги и Асен участваха във фестивала:  http://hotelup.eu

Масово успяхме на изпитите за DELF B1 и DELF B2

49

Учениците от X, XI и XII клас от френските паралелки, положили успешно изпита за DELF B1 и DELF  B2 през 2016-2017 учебна година.

ХХ олимпиада по астрономия

48

В периода от 05. 05. до 07. 05. 2017 година в град Шумен се проведе националният кръг на юбилейната ХХ олимпиада по астрономия. Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“, гр. Благоевград, беше представена от Нели Иванова Димитрова /VIIIе клас/. Нели успя да се класира седма в конкуренцията на още 43 деца в нейната възрастова група /почти всички от математически гимназии и от градове с обсерватории/. Това е най-доброто представяне на ученик от Благоевградска област. То й предлага възможността да участва в подготвителни лагер школи по астрономия през лятото. Пожелаваме й още успехи!

Връзка с нас

Може да се свържете с нас по телефона или по имейл.

 • Телефон: +359 73 83 12 81

Последвайте ни

Може да ни откриете и в социалните мрежи. Последвайте ни.