Клас за пример! Ученици от Езикова гимназия - Благоевград изразиха съпричастност към съученик, обуха различни обувки

237

Учениците от 11 Е клас на Езиковата гимназия "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград изненадаха своя съученик Благовест Каменов, който е със скъсани връзки на глезена, като отидоха на училище с различни обувки, за да изразят съпричастност към неговия здравословен проблем.

Благовест вече втора седмица ходи на училище с различни обувки, заради гипса, който носи след травма получена по време на игра на волейбол, а 11 Е клас провежда учебните си занятия само на първия етаж, за да може ученикът да посещава безпроблемно часовете. Днес в последният ден от учебната седмица и почти целия клас отиде на училище с различни обувки, което трогна не само Благовест, но и учители и ученици от другите класове в гимназията.

Препечатано от www.struma.com

238

239

240

Пети национален литературен ученически конкурс на Център „Алеф“ – „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

241

Нашата ученичка Моника Митова от 11 б клас стана носител на първа награда в петия национален литературен  ученически конкурс  на Център „Алеф“ – „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ 

Ето и нейния разказ:

http://alef-bg.org/пътепис-за-мечтата-която-стана-реално/

 

Националното есенно състезание по физика

235

От 01.11.2018 година до 03.11.2018 година в град Сандански се проведе Националното есенно състезание по физика. Нели Иванова Димитрова, ученичка от Х „е“ клас в Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“, спечели Втора награда. Поздравяваме я за успеха и й пожелаваме още награди!

236

Международен обмен България - Испания

229

На 16. X.2018г. стартира международен обмен между училище „Карлс Валбона“, гр. Гранолерс, Испания и Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ Благоевград. Престоят на испанските ученици продължи до 22. X. 2018г. В програмата на обмена бяха включени разнообразни дейности, между които презентация на тема: „Мултикултурна среда“, посещение на часове по английски и испански език, музика и информационни технологии. Учениците посетиха и Рилския манастир, а преди да отпътуват за Испания разгледаха някои от забележителностите на София.

230

231

232

233

234

Участие в международна среща в гр. Клайпеда, Литва

 221

От 6 до 12 октомври 2018г. се проведе планирана международна среща по проект „Заедно за солидарна Европа“ по програма Еразъм+, в който нашата гимназия участва като партньор заедно с ученици от гр. Клайпеда, Литва и ученици от гр. Крайова, Румъния.

Учениците, участвали в срещата, Кристина Попова, Борислава Ивановска и Калина Грънчарова от Х клас, Владислава Насина, Светослава Василева, Велислава Димитрова, Симеон Георгиев, Александър Вачков, Петя Ангелинина, Никол Чимева, Аделина  Велинова от XI клас и Михаела Стамболийска от XII клас участваха в ателиета Мини речник на солидарността, Лозунги за Харта на младия гражданин и Национални ястия. Нашият екип спечели и конкурса за лого на проекта, което беше изработено от Михаела Стамболийска.

По време на срещата в гр. Клайпеда, разгледахме гимназията-домакин на срещата, посетихме кметството, историческия музей. Беше организирана и екскурзия до курортното селище Паланга, където разгледахме ботаническата градина и  музея на кехлибара.

Срещата завърши със спектакъл в училището, на който ученици и учители от гимназия Витаутас Дидизис изпълниха народни песни и танци и поканиха партньорите да вземат участие в танците. Бяха раздадени и атестати за участие в срещата.

По време на престоя разгледахме и градовете Рига, столица на Латвия и Вилнюс, столица на Литва.

Ръководителите на екипа, Любов Коджабашева, Ивалина Георгиева, Кирилка Пешева, Александър Иванов и Деян Димитров изказват благодарност на участниците за отличното представяне.

222

223

224

225

226

227

228

Международен обмен

219

За четвърта поредна година ученици от 10 клас от езикова гимназия "Акад. Л. Стоянов" участваха в учебно-културен обмен с училище Alfred Mezieres, Longwy, Франция. 

В програмата беше включено посещение на учебни часове по различни учебни дисциплини, запознаване с географските, икономическите, индустриалните и кулинарните особености на региона. 
Учениците успяха да се докоснат и до френската култура и  начин на живот чрез директната комуникация със семействата-домакини. 
Благодарим на партньорите от Франция за топлото посрещане!
220

Сертификати на Кеймбридж

218

Езикова гимназия отбеляза деня на Европейските езици с връчването на сертификатите на Кеймбридж. За пета поредна година г-жа Попова връчи сертификатите на учениците от гимназията успешно положили изпити за В2 и С1.

По-сигурен сайт с HTTPS и SSL сертификат

banner 772x250

От днес, 26 октомври 2017 г., основният сайт на Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" ще бъде по-сигурен чрез криптирана връзка и SSL сертификат. Предвид последните тенденции и нуждата от защита на информацията, ние следваме стъпките и правим всичко, за да може Вие да се чувствате сигурни в интернет пространството. Поетапно ще въведем защитата за всички сайтове, предлагащи услуги към Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов". Възможно е временно прекъсване при работата на някои от сайтовете.

Screenshot 1

А по-долу може да видите малко информация за HTTPS и SSL.

Планът на Google за по-сигурен Уеб се осъществява поетапно, като ключовият инструмент в него е уеб браузърът Chrome. Следващата фаза от маркирането на HTTP като несигурен елемент на Уеб е обявена. От октомври тази година, във версия 62, уеб браузърът Chrome ще показва предупреждението „Not Secure“ пред адреса на всяка HTTP страница, която има форма за попълване, независимо дали е за логин, коментари, обратна връзка или друго. Досега тази индикация се показваше само на HTTP страници, които имат форма с поле за парола или кредитна карта.

Chrome v.62 ще показва предупреждението „Not Secure“ пред адреса на всяка HTTP страница с форма за попълване.

https://blog.superhosting.bg/wp-content/uploads/2017/09/google-chrome-55-https-everywhere-http-login-note-01-300x20.png 300w" sizes="(max-width: 552px) 100vw, 552px">

Mozilla Firefox също

По стъпките на Google към „HTTPS everywhere“ вървят и други големи компании. Mozilla също има план за изоставяне на несигурния HTTP в своя уеб браузър Firefox.

От версия 51 Firefox показва нотификация със задраскан катинар в адресната лента, когато страницата е по HTTP и на нея има форма за логин.

А от версия 52 Firefox показва много видимо предупредително съобщение в полетата на формите за логин, които са на страници по HTTP. Заедно с това се показва и иконката със счупен катинар.

Следващата стъпка в Chrome и Firefox

Google и Mozilla описват една и съща крайна стъпка в плана им за изоставяне на несигурния HTTP – уеб браузърите ще маркират в червено всяка една HTTP страница, независимо какво има на нея.

Firefox ще показва задраскания с червено катинар на всяка HTTP страница.

А в Chrome ще се вижда сигнален червен триъгълник и текст „Not Secure“.

И ако досега посетителите на един HTTP сайт не са обръщали особено внимание на адреса му, след като той грейне в червено няма начин да не го забележат. Това със сигурност ще предизвика дискомфорт у някои посетители и склонност за избягване на „белязания“ сайт. Множество HTTP сайтове ще загубят доверието и вниманието на посетителите си, особено ако са онлайн магазини или такива, опериращи с чувствителни потребителски данни.

За щастие този момент все още не е настъпил и всички HTTP сайтове още имат време и възможност да преминат към HTTPS (и HTTP/2).

HTTPS (+HTTP/2)

 • Защита на потребителите.
  Сигурната връзка по HTTPS защитава данните на потребителите от прихващане и подправяне. Това е особено важно и нужно за дейности като онлайн банкиране, онлайн пазаруване, онлайн комуникация и други.
 • Защита на сайта (името, бизнеса).
  Сигурната връзка по HTTPS между посетителя и уеб сайта защитава самия сайт, като не позволява трети лица да го видоизменят преди да е достигнал до уеб браузъра на посетителя.
 • По-добри позиции в резултатите на Google.
 • Изграждане на доверие и чувство за сигурност у потребителите.
  Всички уеб браузъри ще означат сайта като сигурен, като добавят към адреса му приятна зелена иконка и текст, който действа успокояващо и печели доверието на всеки посетител.
 • Сайтът ще се зарежда по-бързо.
  HTTPS ще позволи връзката между посетителите и сайта да работи с по-новия и по-бърз протокол HTTP/2.

ЛАУРЕАТИ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ФРЕНСКИ ЕЗИК "ЗЛАТНОТО ПЕРО"- 2018

215Конкурсът се провежда под патронажа на г-жа Жаки Деромеди-сенатор, представляващ французите, пребиваващи извън Франция, в сътрудничество със сдружения Алианс франсез по света и асоциация "Защита на френския език".
Конкурсът преминава през 2 етапа. На първия кръг, комисия от преподаватели от ЕГ "Акад. Л. Стоянов" оценява знанията по френски език и история и цивилизация на Франция. Трите най-добри работи се изпращат в Париж, където се оценява есето на участниците.
Тази година сред 100те лауреати /при над 200 участници от цял свят/ са и двама възпитаници на нашата гимназия.
ЛЮБОМИР САМАРДЖИЕВ 11г - 4 място
РАЯ ГЕОРГИЕВА 10г - 42 място
216
217

Наш ученик най-добър в 10-ТОто ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА МЛАДЕЖКИЯ СТАРТЪП ФОРУМ „ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ“ НА JA БЪЛГАРИЯ

211Проектът Knnect.Me на ученика Георги Мутафчиев от 11е клас се пребори с над 10 студентски СтартЪпа и спечели наградата за най-добър студентски СтартЪп на 2018-та година в десетото юбилейно издание на най-големия бизнес форум за ученици и студенти в България – „Изгряващи звезди 2018“, организиран от Junior Achievement Bulgaria, в партньорство с Citi Bank Bulgaria и A1. Наградата за проекта е 5000$ начално финансиране от Citi Bank, която беше споделена с втория най-добър студентски СтартЪп плюс използване на офис в Тех Парк София с налични ментори и консултанти за реализиране на бизнес проекта. Knnect.Me спечели и специалната награда на българския евродепутат Андрей Новаков – „Най-перспективен СтартЪп на 2018-та година“, която беше връчена лично от него.

212

За пореден път ученик от Езикова Гимназия "Академик Людмил Стоянов" намира място сред отличените в традиционния конкурс по превод на проза и поезия.

213
Националният конкурс по превод се организира за 30. път от издателство "Колибри" и Съюза на преводачите в България със съдействието на Френския институт, гр. София. Провежда се в 3 етапа. В първия и втория кръг тази година учениците превеждаха текстове на нобеловия лауреат за литература за 2014г. Патрик Модиано, а в третия от Ромен Ролан. Сред близо 700-те участници, превеждали от френски, испански и новогръцки език, второ място за превод на проза, спечели Анелия Колева от XI"в" клас.
В сборника с най-добрите преводи на участниците в конкурса са включили два превода на Анелия Колева, от втори и трети кръг, и превода от първи кръг на Александрина Ангелова от X"в" клас
214

Връзка с нас

Може да се свържете с нас по телефона или по имейл.

 • Телефон: +359 73 83 12 81

Последвайте ни

Може да ни откриете и в социалните мрежи. Последвайте ни.