Учебна програма по литература за 8. клас за учебната 2018/2019 година

Античност

 1. Митове за Прометей и Едип
 2. Митове за Троя
 3. „Илиада“ (Омир)
 4. „Любов“ ( Сафо)
 5. „Антигона“ (Софокъл)

Средновековие

 1. Библия – Стар завет. Нов завет
 2. „Пространно житие на Константин-Кирил“
 3. „Азбучна молитва“ (Константин Преславски)
 4. „За буквите“ (Черноризец Храбър)

Ренесанс

 1. „Декамерон“ (Джовани Бокачо)
 2. „Дон Кихот“ (Мигел де Сервантес)
 3. „Хамлет“, „Сонети” (Уилям Шекспир)

ЛАУРЕАТИ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ФРЕНСКИ ЕЗИК "ЗЛАТНОТО ПЕРО"- 2018

215Конкурсът се провежда под патронажа на г-жа Жаки Деромеди-сенатор, представляващ французите, пребиваващи извън Франция, в сътрудничество със сдружения Алианс франсез по света и асоциация "Защита на френския език".
Конкурсът преминава през 2 етапа. На първия кръг, комисия от преподаватели от ЕГ "Акад. Л. Стоянов" оценява знанията по френски език и история и цивилизация на Франция. Трите най-добри работи се изпращат в Париж, където се оценява есето на участниците.
Тази година сред 100те лауреати /при над 200 участници от цял свят/ са и двама възпитаници на нашата гимназия.
ЛЮБОМИР САМАРДЖИЕВ 11г - 4 място
РАЯ ГЕОРГИЕВА 10г - 42 място
216
217

Прием

Заповед №РД09-4135/29.08.2017 за организация на дейностите приемане на ученици след 7. клас за учебната 2018/2019 година

може да изтеглитеТУК


Профил
Паралелки
Ученици
Срок на
обучение
Балообразуващи
предмети
Конкурсни
изпити
АЕ-ФЕ/Исп
(вторият чужд език е
по избор)
1
26
5 години
БЕЛ, Математика
х2 БЕЛ, х2 Мат
АЕ-НЕ
1
26
5 години
БЕЛ, Математика
х2 БЕЛ, х2 Мат
ФЕ-АЕ
2
52
5 години
БЕЛ, Математика
х2 БЕЛ, х2 Мат
НЕ-АЕ
2
52
5 години
БЕЛ, Математика
х2 БЕЛ, х2 Мат

Профил "чужди езици":

- Английски език, френски език/испански език;

§ вторият чужд език, френски или испански, е по избор на ученика и се посочва при записване в Езикова гимназия

- Английски език, немски език;

- Френски език, английски език;

- Немски език, английски език.

Третият профилиращ предмет е по избор.


 Балът за класиране се образува от:

- Удвоеният брой точки от НВО-VII клас по български език и литература;

- Удвоеният брой точки от НВО-VII клас по математика;

- Оценките по български език и литература и математика от свидетелството за завършено основно образование

Приемът за всички профили е без квоти за момчета и момичета.
 

Наш ученик най-добър в 10-ТОто ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА МЛАДЕЖКИЯ СТАРТЪП ФОРУМ „ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ“ НА JA БЪЛГАРИЯ

211Проектът Knnect.Me на ученика Георги Мутафчиев от 11е клас се пребори с над 10 студентски СтартЪпа и спечели наградата за най-добър студентски СтартЪп на 2018-та година в десетото юбилейно издание на най-големия бизнес форум за ученици и студенти в България – „Изгряващи звезди 2018“, организиран от Junior Achievement Bulgaria, в партньорство с Citi Bank Bulgaria и A1. Наградата за проекта е 5000$ начално финансиране от Citi Bank, която беше споделена с втория най-добър студентски СтартЪп плюс използване на офис в Тех Парк София с налични ментори и консултанти за реализиране на бизнес проекта. Knnect.Me спечели и специалната награда на българския евродепутат Андрей Новаков – „Най-перспективен СтартЪп на 2018-та година“, която беше връчена лично от него.

212

За пореден път ученик от Езикова Гимназия "Академик Людмил Стоянов" намира място сред отличените в традиционния конкурс по превод на проза и поезия.

213
Националният конкурс по превод се организира за 30. път от издателство "Колибри" и Съюза на преводачите в България със съдействието на Френския институт, гр. София. Провежда се в 3 етапа. В първия и втория кръг тази година учениците превеждаха текстове на нобеловия лауреат за литература за 2014г. Патрик Модиано, а в третия от Ромен Ролан. Сред близо 700-те участници, превеждали от френски, испански и новогръцки език, второ място за превод на проза, спечели Анелия Колева от XI"в" клас.
В сборника с най-добрите преводи на участниците в конкурса са включили два превода на Анелия Колева, от втори и трети кръг, и превода от първи кръг на Александрина Ангелова от X"в" клас
214

Повод за гордост в края на учебната година!!!

210В топ 3 отново Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" на Национално състезание "Технологии, творчество, предприемачество", проведено в гр. Гоце Делчев 01-02 юни 2018г.
Ученичките Асена Христова( 8д) и Дарина Сарафова (8е) се класираха на 2-ро и 3-то място в категория "Web сайт" под методическото ръководство на ст. учител по информатика и ИТ- Боряна Танчева.
Благодарение на любезните домакини състезанието се превърна в празник на знанието, технологиите, креативността и приятелството.
 

Национална олимпиада по астрономия

209

От 05.05. 2018 г. до 06.05. 2018г. в гр. Кърджали се проведе ХХI -та национална олимпиада по астрономия. Езикова гимназия бе представена от Нели Иванова Димитрова, ученичка от IX "е" клас. В третото си поредно участие в национална олимпиада по астрономия Нели се представи достойно  и ни даде повод за гордост. Пожелаваме още много успехи на бъдещия астроном!

Награда в конкурс по превенция на наркоманиите

208

Първо място за разказ в конкурса „Човекът – свободен и независим“, организиран от  Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества, спечели Богомила Велева от 10 „б“ клас. Поздравяваме Богомила за достойното представяне и желаем още творческо вдъхновение!

Безпрецедентен успех за Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“

207

Ученикът от 12. клас Кирил Иванов е лауреат на XXXVII Национална олимпиада по български език и литература. Това постижение потвърждава традициите на нашите възпитаници в отличното представяне на тази олимпиада.

През последните три години един от лауреатите беше представител на Езиковата гимназия – Северина Станкева, Георги Георгиев и Кирил Иванов. Този случай е безпрецедентен за олимпиадата по български език и литература, което трябва да бъде повод за гордост. Искрено се надявам, че успехите ще продължат и през следващите години!

Олимпиада по история

202Единадесетата национална олимпиада по история и цивилизация се проведе от 20.04. до 22.04.2018 г. в Кърджали. Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ имаше трима представители – Кирил Иванов, Веселина Балабанова и Виктор Котев. Постижението им заслужава особено внимание, тъй като успехите в тази област изискват дългогодишна работа от учениците и от техните преподаватели – Антоанета Пашова и Любка Гълъбова.   

Националният кръг на олимпиадата се състои от две части – писмено изпитване и събеседване с комисията. До втория етап се допускат учениците, получили отлични оценки на първия. Кирил Иванов от Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ беше сред тях, като приключи участието си в националния кръг с отличен успех. Този резултат позволява на зрелостниците да бъдат приети във всички висши учебни заведения в България, като отличната оценка от националния кръг на олимпиадата заменя кандидатстудентския изпит.

Резултатите на нашите ученици са невероятни, тъй като се състезаваха с конкуренти от водещите училища в страната в областта на историята. Надяваме се, че успехите ще продължат и през следващите години, чрез което ще се потвърди постигнатото досега.

203

204

205

206

Модел за подражение

196Можем всичко, стига да го решим. Доказаха го учениците от 11г  клас под наставленията на г-жа Б. Танчева, учител по информатика и ИТ.  Учениците отбелязаха 23 април - световния ден на книгата с преписа на най-важната книга за българите, която ще пребъде през вековете – „История славянобългарская“.

Преписа организирано и съвестно бе осъществен за един ден, но ще остане в съзнанието ни до края на нашия  живот.

Нека нашето дело е урок за нашите съученици и намери последователи в бъдещите поколения!

197

198

199

200

201

Връзка с нас

Може да се свържете с нас по телефона или по имейл.

 • Телефон: +359 73 83 12 81

Последвайте ни

Може да ни откриете и в социалните мрежи. Последвайте ни.