50-та юбилейна Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда - Варна - 2018 г.

5

109

От 17.03.2018 г. до 19.03.2018 г. в гр. Варна се проведе 50-та юбилейна Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда. Изключително се радваме, че и тази година Езикова гимназия „Акад.Людмил Стоянов“ беше част от това интелектуално състезание в лицето на Любен Новоселски – ученик от Xе клас. Пожелаваме му да бъде все така мотивиран, целенасочен и устремен в търсене на новото и неоткритото в областта на природните науки.

 

Национална олимпиада по немски език 2018 - Благоевград

110На 16.03.2018 г. се откри 11. Национална олимпиада по немски език. За нас като домакини беше чест да посрещнем талантливите участници от цялата страна, които в рамките на два дни трябваше да покажат знанията си в поредното национално състезание.
 Началото на Националната олимпиада бе дадено с поздравителен концерт, организиран от Езикова гимназия. Успех и добро настроение на всички участници в олимпиадата пожелаха Анна Арсениева-главен експерт към Министерството на образованието и науката и Методи Попов-началник отдел"Организационно-методическа дейност и контрол" към РУО, гр.Благоевград. Представено беше и журито, което ще оценява знанията на учениците, председателствано от проф. Емилия Денчева от Софийския университет.
Учениците от немските паралелки на Езиковата гимназия поздравиха гостите в аулата на Университетски център "Бачиново" като представиха рецитал по стихове на Гьоте и изпълнение на немски песни. В концерта взеха участие учениците от 11 клас Диана Плоскова, Петър Петров, Иван Кадурин, Александър Карасански, Михаела Кайнакчиева, Христина Ангелова, Даниел Карабельов и учениците от 9 клас Благовеста Сахатчиева, Ванеса Маркова, Надежда Ирибозова, Светослава Чингова.
Благодарим на РУО-Благоевград, на старши експерт по чужди езици Любка Стоименова и на всички, които се включиха с ентусиазъм в организирането и провеждането на олимпиадата. А на всички участници пожелаваме да покоряват още по-високи олимпийски върхове!
111
112
113
114
115
116

Да построим днес нашия европейски град на бъдещето

101

От 11.03 до 16.03.2018 г. в ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ се състоя международна среща по проект „Да построим  днес нашия европейски град на бъдещето“ по програма Еразъм +. Темата на срещата бе „Мястото на културата и изкуството в града на бъдещето“.

Гости на гимназията бяха ученици и учители от Румъния, Испания и Франция и представители на организациите „Льо Гран Бивуак“ и Съвета на архитектите от Савоя, Франция и на екоселището Йортсьой, Дания.

От гимназията в срещата участваха ученици от девети, десети, единадесети и дванадесети клас. В програмата бяха включени ателиета за изработка на мартеници и картички за първа пролет, изучаване на български народни танци, работа по макета на бъдещия град. Гостите бяха запознати с културните институции в Благоевград и посетиха читалището, музея, Американския университет. Бяха организирани посещение на църквата в с. Добърско, наблюдение на ритуала Феруглица в с. Горно Драглище и посещение на операта Рейнско злато в София.

В заключителния спектакъл, който особено впечатли гостите, бяха включени сценки по произведения на Йонеско и Андерсен и песни на испански и френски в чест съответно на румънските,  датските, испанските и френските ни партньори, а българската страна беше представена със сценка за археологическите и историческите паметници в региона. Заслуга за изключителния успех на спектакъла имат нашите талантливи ученици и техните учители г-жа Пашова, г-жа И. Георгиева, г-жа Шумарова, г-жа Габерска и г-н Й. Иванов.

Ръководството на гимназията и организаторите на проекта благодарят за достойното представяне на всички ученици в срещата.

98

102

103

104

106

107

108

99

105

100

Олимпийци по немски език

97Единадесетата национална олимпиада по немски език се проведе на 16 – 18.03.2017 г. в Благоевград. Организацията на състезанието между учениците, отличени на предходните два кръга, бе поверена на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“. С гордост съобщаваме, че наши възпитаници взеха участие във финалния кръг на олимпиадата –Ивана Василева – 10. клас, Диана Плоскова и Петър Петров – 11. клас и Кристина Златкова и Кирил Иванов – 12. клас.

За учениците от 8. до 11. клас олимпиадата представлява събеседване с представители на националната комисия, докато дванадесетокласницитедоказват писмено своите знания. 

Пожелаваме успех на нашите ученици, които доказаха възможностите си на националния кръг на олимпиадата по немски език!

Хайку пикник

91

Ученици от 9в и 9г клас отбелязаха международния ден на Франкофонията като се включиха в поетичен хайку пикник. Мероприятието се организира за първи път от Френски институт, в партньорство с Международната организация на Франкофонията. Събитието уважи и госпожа Симона Митова, началник-отдел Образование към Община Благоевград.

Това е момент на споделяне чрез едно обединяващо събитие, каквото е създаването на хайку поезия. Горди сме, че сме част от голямато франкофонско семейство!

95

93

94

96

92

ПОКАНА

89

90

ОБЯВА - Клуб "Екология и планинарство"

Obyava

Вълнуващи срещи

88На 26.02. 2018г., ученици от групите, работещи по проект "Твоят час" при  ЕГ "Акад. Людмил Соянов", с ръководители г-жа Самарджиева, г-жа Стоименова и г-жа Сейменска посетиха град София. Там проведоха две срещи, които бяха изключително ползотворни за тях.


Първата бе с г-н Леон Бенатов и се състоя в централната софийска синагога. Г-н Бенатов разказа на нашите ученици интересни факти от историята на евреите и за тяхната съдба по време на ВСВ. Изказа огромната благодарност към България за спасяването на евреите. Срещата бе осъщесвена по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

Втората среща на групите бе във Френския културен институт с г-н Сугар, представител на издателство "Колибри" и известен български преводач от и  на френски език. Г-н Сугарев разказа на учениците за своята интересна и отговорна работа. Той провокира учениците с различни въпроси и даде любопитни примери от своята дейност.

 

 

 

 

 

 

 

 

85

86

87

Mега политическа карта на Европа

73Създаването на мега политическа карта на Европа е екипна работа
на 9а и 9б клас с ръководители -  Росица Котовска и Надя Вангелова.
Картата е с размери  2,2 * 3 метра и е сглобена от 112 части.
Учениците, които сега изучават европейския континент по
География и икономика успяха да визуализират своите нови знания
за страните и водните басейни в Европа.
Основата на картата е част от безценните за учителите по цял свят
ресурси в сайта на
National Geographic.
Усвояването на учебното съдържание чрез „правене“
и участие в интердисциплинарни проекти е по-ефективно и трайно
за учениците. 
Целта на нашето училище е да разширим прилагането на
подобни методи.
Картата беше създадена благодарение на проект  

            “Води” по програма “ЕРАЗЪМ+” - договор номер - 2017-1-ВЕ01-КА219-024736-9 

            с ръководител Даниела Йовкова.
74
81
75
76
77
78
79 80

Спортни успехи на волейболното игрище

69Мечтата за успех на младите таланти, възпитаници на ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, отново се сбъдна, но този път победата не бе постигната в уюта на класната стая, а на волейболното игрище.

Предпоследната седмица на февруари беше изключително преживяване за волейболистите, обучени от учителите по физическо възпитание и спорт Деян Димитров и Николай Наков. С префектната си отборна игра и с много хъс  юношите и девойките се изстреляха на първо място в групите и продължиха напред със същата воля, пробивайки си път чак до финала без нито един изгубен гейм.

Във финалните срещи учениците дадоха всичко от себе си, за да стигнат до почетното масто. Девойките постигнаха това без особени усилия и грабнаха и двата трофея /за 8.-10. клас и за 11.-12. клас/, докато отборът на юношите зае второ място. Загубата на първото място при юношите обаче не сломи младите спортисти и те разгромиха фаворита при големите – ПГСАГ, който се смяташе за непобедим отбор, с категоричното 3:0.

 След последната среща се състоя награждаването, като ЕГ получи още една награда – за най-добър треньор  феърплей, връчена на г-н Наков. Така с много радости и награди завърши волейболната седмица за младите гимназисти.

70

71

72

Кеймбридж сертификат с АВО Изпитен център

26

Връзка с нас

Може да се свържете с нас по телефона или по имейл.

  • Телефон: +359 73 83 12 81

Последвайте ни

Може да ни откриете и в социалните мрежи. Последвайте ни.