Откриване на новата учебна година

bell schoolЧЕСТИТА НОВА 2019/2020cvetia

УЧЕБНА ГОДИНА!

Заповядайте да я открием заедно на

16 септември 2019 г. от 10:30 часа

в двора на гимназията!

Очакваме учениците с училищна униформа.
След ритуала учениците ще получат указания от класните си ръководители за предстоящата учебна година.
Успешна и ползотворна година!

ВАЖНО! ОТНОСНО НОВИЯ ЕЛЕКТРОНЕН ДНЕВНИК НА ГИМНАЗИЯТА.

shkolo

Администрацията на Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов" Ви уведомява, че базата от данни на електронния дневник е в процес на актуализация.
Заявки за регистрация на нови потребители подавайте след 20.09.2019 г.!

Обява

egemblemaНа основание чл. 69, т. 3 от Наредба №10/01. 06. 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование е обявено едно свободно място.

Повече информация четете ТУК

Първо място на Национален конкурс „Зелена планета“

373

Мартин Гърнев от ХI Д клас спечели първо място на Националното състезание „Зелена планета“ с разработката „За да ги има Седемте рилски езера“. Състезанието се организира от Руския културно-информационен център и Фондация „Устойчиво развитие за България“ и е етап от едноименния международен конкурс. Нашият проект ще участва в международния етап в номинация „Природата – безценен дар, един за всички“ - наука, конкурс за социално-значими научно-изследователски работи. Пожелаваме успех на Марти на международния етап и благодарим на Мария Стоянова и Жана Лалева, които помогнаха за превода на разработката на английски и руски език.

372

371

Дипломи за владеене на френски език DELF B1и B2 от френското министерство на образованието

369

За поредна година учениците от френските паралелки на Езикова гимназия доказаха своите знания по езика и 37 от тях получиха дипломи за владеене на френски език DELF B1и B2 от френското министерство на образованието, а трима от 12 клас са приети в университети във Франция с ниво C1.

370

МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ФРЕНСКИ ЕЗИК "ЗЛАТНОТО ПЕРО" - 2019

366

ЛАУРЕАТИ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА ФРЕНСКИ ЕЗИК "ЗЛАТНОТО ПЕРО"- 2019

Конкурсът се провежда под патронажа на г-жа Жаки Деромеди-сенатор, представляващ французите, пребиваващи извън Франция, в сътрудничество със сдружения Алианс франсез по света и асоциация "Защита на френския език".

Конкурсът преминава през 2 етапа. На първия кръг, комисия от преподаватели от ЕГ "Акад. Л. Стоянов" оценява знанията по френски език и история и цивилизация на Франция. Трите най-добри работи се изпращат в Париж, където се оценява есето на участниците.

Тази година сред 100те лауреати /при над 150 участници от цял свят/ са и двама възпитаници на нашата гимназия.

 

ПЕТЯ КАФТАНОВА IXв - 22 място

БОЯНА ИВАНОВА IXв - 37 място

КОНКУРС ПО ПРЕВОД ОТ ФРЕНСКИ ЕЗИК

364

УЧЕНИЦИ ОТ ЕГ ТРАДИЦИОННО СА НОСИТЕЛИ НА НАГРАДИ ОТ КОНКУРСА ПО ПРЕВОД  ОТ ФРЕНСКИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

 
През 2019 Конкурсът по превод за ученици от Френските езикови гимназии, организиран от Сдружението на преводачите и ИК Колибри, навърши вече 36 години. Тази година в конкурса участваха над 750 ученици от цялата страна.
Анелия Колева XIIв клас спечели III награда за превод на проза. Два от нейните превода и преводите на Аделина Велинова и Рая Георгиева от XIг клас /втори кръг на конкурса/ бяха публикувани в Сборник с отличени творби от конкурса за превод на проза и поезия.
Поздравления за младите преводачи и пожелания за бъдещи успехи  в трудното поприще на превода.
365

Обмен по програма „Ронсар“

360

В рамките на програмата за мобилност на учениците, наречена „Ронсар“, Йоана Димитрова бе посрещната през месец май в Гимназия Champolion в гр. Гренобъл. Тя оттпътува за Франция в начало на месец май и учи във френската гимназия един месец. По време на  престоя си във Франция ученичката от Х г клас бе настанена в семейство на френски връстник. При завръщането си беше придружена от Антоан, който ще остане в нашето училище до края на учебната година.

Основната цел на програмата „РОНСАР” е да даде възможност на гимназистите да се запознаят с една нова образователна система в учебно заведение-партньор, както и с нова култура в семейна среда, да се адаптират към нов начин на живот и да се засилят връзките между двете страни. Благодарим на семейството на Йоана Димитрова, които поемат грижата за Антоан през този месец, както и за организираните екскурзии, които му помагат да се докосне до нашите традиции и начин на живот.

Поредно отлично представяне на учениците от френските паралелки от 10 и 11 клас

ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ поздравява всички ученици от 10 и 11 клас, които защитиха успешно дипломите DELF B1 и B2.

Дипломите DELF са официални, международно признати дипломи, издавани от Министерството на образованието на Франция за удостоверяване на знанията по френски език на кандидати от други страни.

361

362

363

367

368

Европейски образователен проект “Вода”

357

Учениците от Езикова гимназия “Акад. Л. Стоянов”, работещи по Европейски образователен проект “Вода”, финансиран по програма “Еразъм+”,  участваха в инициативата на УНИЦЕФ и МОН “Най-големият урок в света” в подкрепа на Глобалните цели за устойчиво развитие. Занятието “Малък сладък живот”, при което направихме физикохимичен и биологичен анализ на водата на река Благоевградска Бистрица е свързано с Глобална цел 14 – Живот под водата. Наш консултант при работата на терен и определянето на видовата принадлежност на уловените животни беше доц. д-р Емилия Варадинова. В най-големия урок се включиха и нашите партньори от работната среща по проекта.

358

359

Първо място на Международен екологичен форум

355

На 31 май и 1 юни 2019 година в град Силистра се проведе Международен екологичен форум “Сребърна 2019”. Нашите участници Калина Грънчарова от 10 В клас и Даниела Йовкова – учител по биология, представиха блестящо своя проект “Защото не могат да избягат”. Разработените материали доказаха богатството на растителноста, обитаваща Кресненското дефиле и предложиха нетрадиционни мерки за защитата й във връзка с построяването на лот 3.2 на АМ “Струма”. Журито, съставено от учени от БАН и преподаватели във ВУЗ, беше впечатлено от научността, обема на извършената работа и компетентното представяне и класира проекта на първо място сред участващите 17 отбора.

Екипът на проекта изказва благодарност на Мария Веселинска, Илиана Бицова, Илина Лулейска, Царимира Георгиева, Александър Вачков, Петя Стефанова и Биляна Паскалева за съдействието и подкрепата в периода на работа по проекта.

Изследването “Защото не могат да избягат” е част от дейностите по Европейски образователен проект “Вода”, финансиран по програма “Еразъм +” Ключова дейност 2, на Европейския съюз.

Прием

EGemblema copy

Заповед №РД09-1709/29.08.2018 за организация на дейностите приемане на ученици след 7. клас за учебната 2019/2020 година

може да изтеглите ТУК


Профил
Паралелки
Ученици
Срок на
обучение
Балообразуващи
предмети
Конкурсни
изпити
АЕ-Исп
1
26
5 години
БЕЛ, Математика
х2 БЕЛ, х2 Мат
АЕ-НЕ
1
26
5 години
БЕЛ, Математика
х2 БЕЛ, х2 Мат
ФЕ-АЕ
2
52
5 години
БЕЛ, Математика
х2 БЕЛ, х2 Мат
НЕ-АЕ
2
52
5 години
БЕЛ, Математика
х2 БЕЛ, х2 Мат

Профил "чужди езици":

- Английски език, испански език;

- Английски език, немски език;

- Френски език, английски език;

- Немски език, английски език.

Третият профилиращ предмет е по избор.


 Балът за класиране се образува от:

- Удвоеният брой точки от НВО-VII клас по български език и литература;

- Удвоеният брой точки от НВО-VII клас по математика;

- Оценките по български език и литература и математика от свидетелството за завършено основно образование

Приемът за всички профили е без квоти за момчета и момичета.
 

Връзка с нас

Може да се свържете с нас по телефона или по имейл.

  • Телефон: +359 73 83 12 81

Последвайте ни

Може да ни откриете и в социалните мрежи. Последвайте ни.