Възпитаници на гимназията разказват за своята България

На 13 юни в софийското кино „Кабана“ бе представен сборникът „Разкажи за твоята България“, включващ есета, портрети, пътеписи, проучвания и изследвания на участниците в ученическия конкурс обучение „Работилница за репортери“, организиран от новинарския портал EspressoNews.bg и фондация „Добрият пример“. Събитието бе осъществено под патронажа на евродепутата Ева Майдел.

В книгата България е видяна през погледа на младите, търсещите, копнеещите, тези, които ще я пресъздават и изграждат през следващите години –  различна, специална, забележителна.

В сборника са включени текстове на 71 талантливи младежи от цялата страна, участвали в изданията  на „Работилница за репортери“ от 2016 до 2022 г.  Сред тях са и есетата, пътеписите и портретите на  Ния Андонова от 11. в клас („Животът е палитра от цветове“), на Паскалина Трайкова от 12. а („Когато помогнем, ние запалваме светлинката, водеща ни към доброто“, „Митра Величкова – пратеник на Бог, откривател на храм „Успение Богородично“) и на Снежана Дончева от 12. е („За филмите и тунелите“, „Отец Борис – човекът, който ми показа чудеса“, „Гледката от камбанарията… или къде открих свободата“). В „Разкажи за твоята България“ са публикувани текстовете и на бивши възпитаници на Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ – на Мария Стоева („Приказната хижа Македония – рилска магия между два върха“) и на Павела Костова („По белязаните пътища към дома ме води сърцето“, „Чуриловският манастир – един забравен център на българщината“).

Да  им пожелаем вдъхновение и нови творчески постижения!